DUIKEN MET EEN BEPERKING? PASSIE VOOR HET DUIKEN…VOOR IEDEREEN!

Dat duiken voor mensen met een handicap mogelijk is, is bij velen onbekend.

Duiken wordt nog (te) vaak als een extreme sport gezien, terwijl het voor gehandicapte mensen juist een hele toegankelijke sport is.

Het maakt iemand tijdens het duiken immers gewichtloos en juist dat is voor veel mensen met een handicap het punt waarbij zij praktisch geen beperking meer ervaren.

Waar duiken een leuke recreatieve sport is voor velen, is het voor mensen met een handicap veelal ook een therapie.

Een vaak gehoorde opmerking is dat de handicap even wordt vergeten of gevoeld en in sommige gevallen neemt het zelfs de pijn weg. (Lees ook de ervaring van Anneke van der Werff (https://duikeninbeeld.tv/duiken-met-een-handicap-een-uur-gezond/))

In een leven waar niet alles even gemakkelijk gaat, is het behalen van een duikbrevet een overwinning.

De risico’s die mensen met een beperking lopen bij het leren van een duiksport zijn niet hoger dan bij “gezonde” mensen.

Het leren duiken met perslucht omvat o.a. basiskennis van de materialen die gebruikt worden, veiligheidsregels die het risico beperken tot acceptabele limieten en de juiste opleiding waardoor de persoon wordt voorbereid om veilig de onderwater omgeving te verkennen. Er is echter wel een verschil.

Bij de perslucht opleiding van lichamelijk gehandicapten moet de instructeur waarschijnlijk enkele technieken aanpassen om de vereiste vaardigheden te kunnen laten uitvoeren.

Het kan ook noodzakelijk zijn om de materialen te modificeren naar de behoeften van de persoon.

Naast het begrip hoe om te gaan met de handicap van de persoon moet je ook heel bewust de logistieke aspecten in overweging nemen.

Als aan deze aspecten wordt gedacht is het perslucht-duiken voor lichamelijk gehandicapten geen probleem.

International Association for Handicapped Divers (IAHD)

De IAHD is een non-profit organisatie die duikinstructeurs traint in het omgaan met de verschillende handicaps of beperkingen, zodat duiken toegankelijk wordt voor mensen met een handicap of beperking.

Zoals ook voor “gewone”duikers geldt, moeten gehandicapte duikers aan bepaalde eisen voldoen om veilig te kunnen duiken.

Deze eisen zijn aangepast aan de mogelijkheden van de gehandicapte duiker.

Om de mogelijkheden van gehandicapte duikers aan te geven is er het multi-level brevetteringsysteem van de IAHD.

Dat wordt wereldwijd erkend door vele internationale duikorganisaties. Dit maakt het mogelijk om wereldwijd volgens de breveteisen te duiken.

Wie kan duiken?

Beproefde opleidingsmethoden, moderne uitrusting en een aangepaste infrastructuur maken het mogelijk dat nagenoeg iedereen met een redelijke gezondheid, van het duiken in binnen– en buitenland kan genieten. De voorwaarde is enkel dat het hart en de bloedsomloop, de ademhalingswegen, de sinussen en de gehoorgangen niet zijn aangetast.

O.S.V AGA Divers & Stichting Waterlicht

O.S.V AGA Divers & stichting Waterlicht zijn een Almeerse duikvereniging die, naast zwembadtrainingen en duiken in het buitenwater, opleidingen verzorgt volgens de eisen van de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB). 

O.S.V AGA Divers & stichting Waterlicht willen graag mensen met een beperking in de gelegenheid stellen om ook te duiken.

De mogelijkheid bestaat om bij O.S.V AGA Divers O.S.V AGA Divers & stichting Waterlicht het IAHD trainingsprogramma te volgen.

Bent u geïnteresseerd en wilt u weten wat de mogelijkheden en de voorwaarden zijn?

Neem dan contact op via agadivers.Almere@gmail.com.

of bel 06 – 1517 7701

klik hier om je aan te Melden voor een aan proefduik of snorkel les.

Wij nemen contact met U op.